Ga naar de inhoud

Fabric ’n Beans

Ik zit altijd te hannesen als ik aan het lezen ben en er tegelijk aantekeningen bij wil maken. Dan valt altijd mijn boek dicht, of moet ik het boek met mijn ellebogen openhouden, wat niet zo goed is voor het behoud van het boek. Op mijn oude stage, waar ik met 500-jaar oude boeken werkte, hadden ze daar een handig trucje voor. Om de boeken te beschermen werd er een langwerpig stoffen ding op het boek gelegd, zodat de pagina’s open gehouden werden op zo’n manier dat het boek niet beschadigd raakte. Dat wilde ik natuurlijk zelf maken! Met twee simpele ingrediënten maakte ik mijn eigen ‘pagina-openhouders’ (al heb ik geen idee hoe die dingen officieel heten…) Stof en gedroogde bonen, that’s it!

Eerst maakte ik de langwerpige ‘pagina-openhouder’, en daarna de kussentjes. De How-to:

  1. Knip twee gelijke stroken en strijk ze.
  2. Met de goede kanten op elkaar: Naai aan twee kanten (horizontaal en verticaal; dus één lange en één korte kant) aan elkaar met een halve centimeter marge.
  3. Strijk de zoom glad en strijk de lange kanten een halve centimeter om.
  4. Vouw de stof om op de naad en zet de lange kanten vast met kopspelden. Naai de lange kanten aan elkaar vast; laat de onbewerkte korte kant open. Vul deze met gedroogde bonen en naai met de hand de laatste korte kant dicht.

Dan de kussentjes:

  1. Knip vier vierkantjes van 8×8 cm. Kijk met een liniaal goed of de vierkantjes recht zijn.
  2. Leg twee vierkantjes met de goede kanten op elkaar en naai met een halve centimeter uitsparing aan elkaar. Laat een 3 cm ongenaaid, daardoor heb je de ruimte om het werk binnenstebuiten te keren.
  3. Knip met een kartelschaar langs de zomen en keer binnenstebuiten.
  4. Vul met de droge bonen en naai met de hand dicht.
  5. Tada!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *