Ga naar de inhoud

Kerstvakantie: Haak een muts!

Altijd al willen leren haken? Ga dan NU aan de slag. Ik geef je een patroon voor een simpele muts, die je binnen no time gehaakt hebt en ik geef je er de filmpjes bij van de meest duidelijke handwerkwebsite in Nederland.

Hét project om het onder de knie te krijgen en je hebt een leuke muts als resultaat. Het standaardpatroon is voor een kleuter, check onderaan de mogelijkheden voor een muts voor volwassenen!

Het patroon haakt lekker snel weg, want je hebt wol nodig voor een haaknaald maat 6 (en je haakt dus ook met deze haaknaald). Ik gebruikte Phildar Partner 6. Er zijn veel kleuren van dit garen beschikbaar!

Twee mutsen voor een kleuter, en een voor een volwassene

Gehaakte muts voor een kleuter

1.Toer 1: Haak een magische ring, en haak 10 stokjes in de ring.
Check hier hoe je een magische ring haakt
Check hier hoe je stokjes haakt

2. Sluit de toer met halve vaste in het eerste stokje.
Check hier hoe je een halve vaste haakt en hoe je een toer sluit (bij ‘rondje haken’)

3. Toer 2: Haak twee lossen (telt als 1 stokje) en plaats een markeerring in de bovenste losse (begin van de toer) In dezelfde steek als de halve vaste haak je een stokje. Rest van de steken: twee stokjes in elke steek (je hebt 20 steken). Je bent bij de markeerring aangekomen. Haal hem er weer uit.

Check hier hoe je lossen haakt

4. Sluit de toer met een halve vaste in de ruimte onder de twee lossen van de vorige toer.

5. Toer 3: Haak twee lossen (telt als 1 stokje). Doe de markeerring er weer in (begin van de toer) en in dezelfde steek als de halve vaste haak je een stokje. Zo begin je voortaan elke toer!

6. Toer 3 afmaken: een stokje haken in de volgende steek, dan weer twee stokjes in de volgende steek. Herhaal tot einde van de toer (30 steken). Sluit dan weer met halve vaste en begin toer 4 zoals hierboven omschreven.

7. Toer 4 afmaken: een stokje haken in de volgende twee steken, dan weer twee stokjes in de volgende steek. Herhaal tot einde van de toer (40 steken). Sluit dan weer met halve vaste en begin toer 5 zoals hierboven omschreven.

8. Toer 5: een stokje haken in de volgende drie steken, dan weer twee stokjes in de volgende steek. Herhaal tot einde van de toer (50 steken).

9. Toer 6: halve vaste in de ruimte van de eerste twee lossen van de vorige toer, twee lossen en vervolgens in elke steek een stokje haken (50 steken). Dit herhaal je voor toer 7 t/m 12. 

10. Hecht de draad af. Neem een contrasterende draad en haak rondom vasten om een decoratief randje te maken.

Check hier hoe je de draad afhecht
Check hier hoe je vasten haakt

Gehaakte muts voor volwassenen (medium)

Haak t/m toer 5 (50 steken) zoals hierboven omschreven.

Toer 6: een stokje haken in de volgende vier steken, dan weer twee stokjes in de volgende steek. Herhaal tot einde van de toer (60 steken).

Toer 7: halve vaste in de ruimte van de eerste twee lossen van de vorige toer, twee lossen en vervolgens in elke steek een stokje haken (60 steken). Dit herhaal je voor toer 8 t/m 14. Hecht de draad af en haak het randje met vasten in een contrasterende kleur.

Bloem haken

Wil je er zo’n mooie bloem op haken? Doe dan dit:

Toer 1: Haak in een magische ring 12 vasten en sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste
Toer 2: *Haak 7 stokjes in de eerste vaste en daarna 1 halve vaste in de tweede vaste*, herhaal 5 keer van * tot *.

Hecht af, maar houd een lange draad over om de bloem op de muts te naaien.

Ik heb eerst een bloem met Phildar Partner 6 gehaakt, en toen een bloem met een garen voor een dunnere naald (bijvoorbeeld Phildar Partner 3,5) en die op elkaar genaaid voor een leuk effect.