Ga naar de inhoud

Naamslinger – stap voor stap


Meteen toen Maas geboren werd, wilde ik aan het handwerken slaan. Deze Maas-Naamslinger was het resultaat. Ik ben een absolute beginner in de naaiwereld, dus een heleboel is trial and error. Los van dat ik soms het tempo van de naaimachine nog niet altijd helemaal goed onder de knie heb, ging het best oké. Het eindresultaat is in ieder geval niet lelijk, en wie weet breng ik mensen nog op creatieve ideeën. Dat lijkt me dan in ieder geval de moeite waard.

  1. Zorg voor de volgende benodigdheden: Contrasterende stoffen (1 per letter, in mijn geval dus 4), patroonpapier, potlood, schaar, kartelschaar, vliesofix, strijkijzer, oude zakdoek, naaimachine, naaigaren, biasband (ik heb 6 mm gebruikt, maar de volgende keer zou ik grotere gebruiken).
  2. Knip uit het patroonpapier de letters die je nodig hebt het patroon voor een vlaggetje (zo groot als je wil).
  3. Knip van elke stof twee keer een vlaggetje uit en strijk ze.

 • Leg op de papierkant van een stukje vliesofix de letters in spiegelbeeld. Trek ze om met het potlood.

 

 • Kies voor elke letter een stofje dat leuk contrasteert met de stof voor de vlaggetjes die je gekozen hebt. Knip het stukje vliesofix grofweg uit en strijk het op het stofje dat je hebt uitgekozen. Doe dit voor elke letter.

 

 

 • Knip de letters heel precies uit. Haal het vliesofixpapier eraf en leg de letter met de goede kant op het vlaggetje. Strijk de letter nu op het vlaggetje, met de oude zakdoek tussen de stof en het strijkijzer. Zo voorkom je eventuele schade op de stof.

 

 

 • Naai nu de letters vast op de vlaggetjes met een kleine zigzagsteek. Als je een bochtje moet maken, laat je de naald in de stof zitten, en doe je het voetje omhoog om de stof te draaien.

 

 

 • Leg de vlaggetjes met de goede kanten op elkaar en naai langs de randen, Houd rekening met ongeveer een halve centimeter zoom. Houd de bovenkant open. Haal de vlaggetjes na het naaien binnenstebuiten. De punten kun je netjes maken door de stof met een breinaald, priem of eventueel schroevendraaier terug te stoppen.
 • Speld nu de vlaggetjes op de biasband door de hoeken van de vlaggetjes aan de bovenkant schuin af te knippen, zodat je ze om kunt vouwen en tussen de biasband kunt schuiven. Je vouwt de biasband als het ware om de vlaggetjes heen. Ik heb een afstand gebruikt van 10 cm tussen de vlaggetjes, en 20 centimeter aan de uiteinden.

 

 

 • Naai nu vlaggetjes aan de biasband vast met een stiksteek.

 

 

 • Werk nu de omgeslagen zoompjes van de vlaggetjes af door ze met een kartelschaar af te knippen. Zo voorkom je dat ze gaan rafelen.

 

Et voilà!