Opera babyvestje: review garen en patroon

Ik heb voor het eerst in mijn leven een vestje gebreid! Ik heb het breipatroon gebruikt van het Phildar Opera babyvestje, onder andere gepubliceerd op Wolplein. Ik heb het vestje gemaakt in de kleinste maat, ‘geboorte’. Ik hoop dat onze kleine dame er straks in past! In ieder geval, in deze blog schrijf ik een review over het garen dat ik heb gebruikt ‘Mermaid’ van FiberFever en over het patroon dat ik heb gebruikt.

Verliefd op het Mermaid garen van FiberFever

Laat ik met het goede nieuws beginnen: Het prachtige Mermaid garen van FiberFever (zie hier Barbara’s mooie instagramaccount). Het is prachtig handgeverfd garen, op Angel DK (baby alpaca, cashmere & Silk), eigenlijk perfect om sokken te breien. Maar ik vond het zo mooi garen (echt liefde op het eerste gezicht) dat ik er graag iets voor de baby voor wilde breien.

Ik heb dus een bijzondere stap gemaakt: ik had eerst het garen, en toen moest ik er een patroon bij zoeken, liefst geschikt voor naald 2,5/3. Dat was nog een hele zoektocht, maar daarover hieronder meer.

Het garen was een enorm plezier om mee te werken, ik heb er echt van genoten om ermee te breien! Geen enkele draadbreuken, geen knoopjes (echt nul!!), splijt niet makkelijk, heerlijk zacht en prachtige kleuren. Mijn verliefdheid is in stand gehouden! Gelukkig heb ik nog een bol over. Met 1 bol heb ik dit vestje makkelijk kunnen breien. Ik heb het rugpand zelfs gedeeltelijk uit moeten halen, en ik heb toch nog een flinke rest over.

Breipatroon van het Phildar Opera babyvestje

Minder tevreden ben ik over het breipatroon van Phildar, of in ieder geval de manier waarop het op Wolplein gepubliceerd is. Hieronder vertel ik waarom, en wat ik heb gedaan om het breien van het vestje toch een succes te maken, ondanks de frustraties.

Zoektocht naar het patroon

Het was dus een bijzondere zoektocht: Ik moest een patroon zoeken bij het garen dat ik had (meestal is het andersom). Ik heb er lang over gedaan een patroon te zoeken dat aan deze eisen voldeed: een patroon voor een redelijke beginner, voor naald 2,5/3, geboortemaat, NIET in het rond gebreid. (Vooral dat laatste was een uitdaging). Ik dacht dat ik een mooi patroon had gevonden in een boekje dat ik had, maar toen ik het proeflapje gemaakt had, bleek dat een moeilijke combinatie. Op Ravelry vond ik prachtige vestjes voor naald 2,5/3, maar allemaal met de rondbreinaald (dat moet ik nog leren ;)). Uiteindelijk vond ik dit Opera baby vestje breipatroon van Phildar. Het proeflapje met het Mermaid garen was perfect!! Ik was erg blij. Het originele patroon is gebreid met twee verschillende kleuren, maar daar heb ik gewoon één kleur van gemaakt, geen probleem.

Frustratie

Ik kwam er al snel achter dat de beschrijving van het patroon nogal te wensen overliet. Of het nu komt door het patroon of de manier waarop Wolplein het heeft overgenomen of door het originele (uit het Frans vertaalde) patroon, weet ik niet. Maar soms kloppen zinnen niet of zijn woorden half afgemaakt waardoor het voor meerdere interpretaties mogelijk is. (Bijvoorbeeld bij het breien van het halsbiesje: ‘brei enkele naald tricotsteek’. Ik moest het drie keer lezen, en toen zelf bedenken dat het moet zijn: ‘brei enkele naalden tricotsteek’). Heel irritant.

Ik heb het patroon gevonden door te zoeken op ‘beginner’, maar laat ik je vertellen: het patroon is niet geschikt voor een beginner. Het is veel te summier uitgelegd, er wordt toch uitgegaan van een bepaalde voorkennis, terwijl het vaak echt ontzettend weinig moeite is om de onderdelen te benoemen of even kort uit te leggen hoe het moet. Nu staat er bijvoorbeeld ‘sluit de naden’. Je kunt makkelijk een verwijzing maken naar welke manier van in elkaar naaien (zodat je kunt googelen) of een korte omschrijving maken. Bij het maken van de knoopsgaten kun je de term ‘knoopsgaten festonneren’ noemen, zodat je weet waar je naar moet zoeken (dit is namelijk een speciale ‘Phildar-manier’). Of bijvoorbeeld als er staat ‘aan weerskanten afkanten’ even kort noemen hoe je dat moet aanpakken, want dat is voor een beginner echt niet te raden en bovendien moeilijk te vinden (zie hieronder de oplossing). En ook echt, over het afwerken van de halsboordbies: Serieus?! Je snapt er echt niks van vanuit het patroon. Op de website van Phildar kom je ook niet veel verder en Wolplein zelf reageert in de vragen die worden gesteld met het knippen/plakken van de tekst uit het patroon. Alsof je daar veel aan hebt. Gemiste kans!

Oplossing

Hallelujah voor het internet tegenwoordig! Ik heb alles gewoon zoveel mogelijk op internet gevonden. Deze tips wil ik jullie ook meegeven.

 • Afkanten aan weerszijden
  Meer informatie over het afkanten aan weerszijden (voor mij echt een eye-opener!) heb ik gevonden op stricka.nl. Omdat ik deze informatie in het begin nog niet had, en het rugpand het eerste was dat ik moest breien, heb ik het rugpand gedeeltelijk uit moeten halen omdat het aanvankelijk niet klopte. Via deze manier is het uiteindelijk gelukt.
 • Breiwerk in elkaar zetten
  Verschillende links over het in elkaar zetten van een breiwerk vond ik op allesoverbreien.nl Ik heb uiteindelijk de onzichtbare steek gebruikt voor de zijnaden (zeer bevredigend!!) en de stiksteek voor de schoudernaden (hier ben ik minder enthousiast over, maar het doet zijn werk).
 • Mouwen inzetten
  Voor het inzetten van de mouwen heb ik deze videotutorial gebruikt van garnstudio. Echt geweldig! Ik hoefde maar een paar minuten te kijken, toen had ik het door. Het resultaat is echt te gek, en het is zo gedaan.
 • Aannaaien halsboordbies
  En dan het lastigste van het hele vestje (vond ik) het aannaaien van de halsboordbies. Toen ik het eenmaal doorhad, was het zo gepiept, maar voordat je het begrijpt, ben je wel een half uur verder. Ik heb uiteindelijk eerst dit filmpje bekeken, maar dat ging veel te snel. Toen heb ik het hier op breiweb.nl nog eens rustig nagelezen, en toen had ik het door.
 • Knoopsgaten maken
  Hoe je op de ‘Phildar-manier’ knoopsgaten maakt (knoopsgaten festonneren), heb ik uit een magazine van Phildar dat ik nog had liggen. Het is heel makkelijk omdat je de knoopsgaten niet hoeft in te breien, maar je moet het wel even weten. Ik denk niet dat ik vanwege copyright het gedeelte uit het magazine hier mag plaatsen, dus mocht je geïnteresseerd zijn, stuur me een berichtje en ik stuur je de info door.

Conclusie

Nou goed, uiteindelijk is het gelukt en ben ik heel tevreden over het vestje, mede ook dankzij de prachtige wol. Ik moet wel zeggen, ik heb er ontzettend veel van geleerd en ben inmiddels toch iets minder beginner dan toen ik eraan begon. Maar wat meer informatie uit het patroon zelf was wel fijn geweest. Nu had ik er af en toe echt even geen zin meer in, omdat het allemaal zo’n gezoek was. Maar de aanhouder wint! Hopelijk past ons tweede dochtertje het straks als ze geboren is!! (Nog iets meer dan 3 weken tot de uitgerekende datum….).

Onderstaand bijpassende mutsje had ik trouwens eerder al gemaakt. Het patroon voor een babymutsje op twee naalden vind je op handwerkles.nl! Dat patroon is duidelijk WEL voor beginners beschreven, erg leuk en snel om te maken!!

Reacties

Ankie 24 september 2018 om 01:09

Hallo

Ik herken je verhaal. Ik snap alleen nog steeds de knoopsgaten niet.
Als je mij kunt hekpen dan graag.

regina 25 september 2018 om 21:09

Hoi Ankie,

Ik snap het helemaal, ik kwam er ook bij toeval achter. Het is heel simpel, als je het eenmaal weet. Stuur je mij een mailtje naar regina@nijvervlijt.nl? Dan stuur ik je de instructies :)

Gerda Timmerman 10 juli 2019 om 22:07

Hoi Regina,
Ik ken herken je verhaal heel goed. Uiteindelijk heb ik het vestje nu klaar maar de knoopsgaten blijven voor mij niet te begrijpen.
Kun je me helpen zodat ik het af kan maken?
Alvast hartelijk dank.

Regina 11 juli 2019 om 23:07

Hoi Gerda, ik heb je gemaild :)

Creatieve groet,
Regina

Prisca Pomstra 31 juli 2019 om 16:07

Hai,
Ook ik snap niets van het knoopsgaten maken met de methode die in het polder breiboek staat. Babyvestje klaar nu de knoopsgaten nog
Graag hulp hierbij. Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet Prisca Pomstra

regina 17 september 2019 om 13:09

Ook Prisca heb ik de instructies gemaild :)

Ineke 27 maart 2020 om 17:03

Beste Prisca,

Ook ik krijg het knoopsgat in een vestje van Phildar niet voor elkaar.
Kan je mij de beschrijving sturen.

Alvast heel hartelijk dank
Ineke

regina 2 april 2020 om 14:04

Beste Ineke, heb je de instructies goed ontvangen? Veel succes!

jolanda 17 mei 2020 om 22:05

Beste Regina,

Graag ontvang ik de beschrijving voor het maken van het knoopsgat.
Heel veel dank alvast!

Hartelijke groet, Jolanda

Suus 1 juni 2020 om 16:06

Beste Regina,

Wil je mij ook ajb de beschrijving van de knoopsgaten in het babyvestje mailen?

Alvast veel dank
Suus

Amparo 10 juni 2020 om 18:06

Beste Regina,

Wat een leuk vestje!
Ik heb hetzelfde probleem met het niet begrijpen van hoe ik de knoopsgaten moet maken. Het is frustrerend omdat ik een gebreid tuinbroekje (waar ik best trots op ben) hierdoor niet kan afmaken en ik hoop dan ook dat je me hiermee kunt helpen.

Alvast enorm bedankt!
Groeten, Amparo

regina 10 juni 2020 om 21:06

Hoi Amparo,

Bedankt voor de leuke reactie! Ik heb je afgelopen zaterdag een mail gestuurd met de instructies :)

Creatieve groet,
Regina

Ali Altink 17 juni 2020 om 10:06

Hallo Ampora, ik ben ook met een vestje van Phildar ( via Wolplein) bezig. Ook ik worstel met de knoopsgaten. Ik heb een boek van Phildar met eenvoudige patronen waarin het beschreven staat maar ik snap er geen hout van. Misschien kun jij het me uitleggen ?

Janneke Kleinhoonte 14 juli 2020 om 10:07

Beste Regina,

Ik heb een mooi bsbyvestje gemaakt. De raglan mouwen, dat was wel even een dingetje. Maar gelukt! Alleen de knoopsgaten op de phildar manier... Ik zou heel blij zijn met de instructies. Alvast dank! Hartelijke groet, Janneke

Leen Van Beneden 22 juli 2020 om 20:07

Beste Regina,

Oma in wording zijnde heb ik een mooi kruippakje gebreëen voor de kleine baby die er aan komt in september. Graag zou ik ook een duidelijke uitleg willen hebben voor het maken van de knoopsgaten op Phildar's wijze! Bedankt alvast!

Chris van Mil 1 augustus 2020 om 21:08

Graag ontvang ik een beschrijving van hoe ik de knoopsgaatjes moet maken op de Philharmonie wijze.

Chris van Mil 1 augustus 2020 om 21:08

Graag ontvang ik een beschrijving van hoe ik de knoopsgaatjes moet maken op de Phildar wijze

Carla Marchal 1 september 2020 om 22:09

Graag ontvang ik een beschrijving van hoe ik de knoopsgaatjes moet maken op de Phildar wijze.

alvast mijn dank!

Heleen 4 oktober 2020 om 14:10

Ook ik worstel met het knoopsgat maken volgens het Phildar patroon waar bij ik een steek “open moet trekken”. Graag zou ik je beschrijving willen ontvangen, alvast bedankt!

Heleen 4 oktober 2020 om 14:10

Ook ik worstel met het knoopsgat maken volgens het Phildar patroon waar bij ik een steek “open moet trekken”. Graag zou ik je beschrijving willen ontvangen, alvast bedankt!

Evelien Cloostermans 6 november 2020 om 00:11

Ook ik zou graag de beschrijving van knoopsgat in een Phildar patroon ontvangen. Ondanks dat er (zie tip) bij staat, is de tip niet te vinden. Vast bedankt!

Carina 16 januari 2021 om 15:01

Hallo Regina,
Ook ik worstel met het knoopsgat van het Phildar patroon. Ik denk dat ik het snap, maar voordat ik begin kan ik wel wat meer uitleg gebruiken.
Kun jij mij misschien ook helpen.

Jean Davidson 25 februari 2021 om 16:02

Weer iemand die niet snapt hoe je knoopsgaten op de Phildar manier moet maken. Ik zou graag een beschrijving willen krijgen. Alvast bedankt!

Agnes 14 maart 2021 om 13:03

Beste Regina,

Wat een prachtig vestje heb je gemaakt!
Ik ben ook met een Phildar patroon bezig en loop tegen hetzelfde probleem aan als alle anderen.........."het knoopsgat"
Is het mogelijk dat je mij de uitleg ook toestuurt?
Alvast bedankt.

Vriendelijke groet,

Agnes

Hanneke 19 april 2021 om 17:04

Hoi Regina,

Wil je mij de knoopsgat instructie mailen?
Het gaat om het steek opentrekken...

Dan is mijn zelfgemaakte wikkelvestje klaar om weg te geven.

Alvast bedankt

Warme groet
Hanneke

berna kuster 25 april 2021 om 11:04

Hoi Regina,

Ik weet niet of je aanbod nog geldt. Maar ik zou ook graag willen weten hoe de knoopsgaten gemaakt worden.
Hartelijke groet Berna

Marjolein 2 mei 2021 om 17:05

Hallo Regina,

Ook ik worstel met de knoopsgaten voor een vestje. Daarbij heb ik ook nog wol waarbij de steken niet goed zichtbaar zijn. Ik zou heel blij zijn met jouw uitleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *