Ga naar de inhoud

Onmisbaar gereedschap

Ok, waar kan ik niet zonder, als het naaien betreft? Hopelijk doe je hier wat leuke tips op om je naaileven wat makkelijker te maken.

Tools

Natuurlijk kan ik niet zonder mijn machines. Ik heb een Singer talent (naaimachine) en een Lewestein 700DE (lockmachine). Ik moet eerlijk zeggen: Ik ben verslaafd aan mijn lockmachine. Als ik iets kán locken, dan lock ik het. Herkenbaar? Mijn machines heb ik van mijn lieve moeder gekregen, ik ben haar nog elke dag ZO dankbaar!

Daarnaast is natuurlijk mijn strijkplank en strijkijzer onmisbaar. En mijn naaikoffertje. Maar wat zit daar allemaal in, waar ik echt niet zonder kan?

Onmisbaar

Allereerst: Scharen. Ik gebruik drie verschillende scharen: een stofschaar (waar NIKS anders mee geknipt mag worden, op straffe van zweepslagen mocht dat wel gebeuren), een papierschaar (voor het patroonpapier en versteviging) en een klein detailschaartje om losse draden af te knippen, en naden bij te knippen. Ik heb altijd een stofschaar in reserve, in geval van nood, mocht mijn stofschaar bot zijn geworden. Er is niets zo vervelend als dat.

 

 

 

 

Minstens net zo belangrijk: Mijn magnetische spelden’kussen’. Dit is ZO ideaal. Ik hoef niet tijdens het naaien ergens iets in te steken, ik ‘gooi’ mijn kopspelden gewoon richting dat ding en ‘floep!’, raak, de speld zit op het ‘kussen’. Bovendien, als er een doosje spelden omvalt, houd je alleen dit ding erboven en, hoepla: al je spelden in een keer weer op het kussen. Jaren geleden gekregen van mijn lieve schoonmoeder toen ik begon met naaien en ik gebruik ‘m echt elke dag met liefde.

 

 

 

 

Ook zeer veel gebruikt: Mijn maatje om naadtoeslag bij te knippen. Per magneetje tel je een halve centimeter. Links is dus een naadtoeslag van 2 cm, rechts van 4 cm. Ideaal. Niks doorslaan of steeds nameten…. Heerlijk!

En tja, helaas: We hebben ‘m allemaal nodig: Ons tornmesje. Dit (de combicut) is een heule scherpe, en aan het ene uiteinde zit een tornmesje, en aan het andere een pincet, voor als je losse draadjes tussen je naadjes uit moet halen. Ik heb hem jaren geleden aangeschaft op naailes, en ik vind ‘m nog steeds superfijn.

Iets minder vaak gebruikt, maar toch onmisbaar voor sommige projecten: Deze klemmetjes. Ik gebruik ze als ik stof gebruik waar ik niet wil dat er gaatjes in komen van de kopspelden, en in situaties waarin kopspelden niet sterk genoeg zijn, en ze makkelijk uit je werk kunnen glippen.

That’s my two cents, doe er je voordeel mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *