Ga naar de inhoud

Pattern review: LUA sleep sack

Mijn allereerste pattern review! (Wat is eigenlijk een goede Nederlandse benaming? Patroon Recensie? Klinkt zo suf!)

Pattern review

Wat kun je verwachten van zo’n pattern review?

Ik zal altijd het volgende vermelden:

– Welk patroon is het?

– Welke materialen heb ik gebruikt? (en waar heb ik dat gekocht?)

– Wat kost het patroon?

– Hoeveel tijd heb ik eraan besteed? (exclusief stofknippen)

– Was het moeilijk/makkelijk? (op een schaal van vijf sterren)

– Wat voor cijfer geef ik het patroon?

– Waar moet je op letten bij het maken van dit patroon?

 

Patroon: LUA sleep sack for babies (straight grain patterns)

Het slaapzakje kun je maken voor 6m, 12m en 24m, en voor een pop! Superschattig. Ik heb het patroon gemaakt voor 6 maanden, zonder paspel. De volgende keer (12m) ga ik het met paspel proberen, lijkt me superleuk! Sarah is nu 4 maanden, hij past goed aan de bovenkant (belangrijkste, als hij daar te ruim is, is het onveilig) maar aan de onderkant (de ‘zak’) is nog heel ruim.

Materialen

– 1 m katoen binnenstof (Ontwerper: Art Gallery Fabrics, Webshop: Ansje handmade)

– 1 m katoen buitenstof (Ontwerper: Art Gallery Fabrics, Webshop: Ansje handmade)

– 1 m wattine 140g/m2 (natuurlijk materiaal, Webshop: Textielstad)

– 1 grijze blinde rits 50 cm (Webshop: fournituren.nl)

– 2 stofknopen (Hema)

Kosten
€13 (Bij Ansje Handmade)

 

Naaitijd
8 uur (excl. stofknippen)

 

Moeilijkheidsgraad
3 sterren *** (van de 5 *****)

Reden: Blinde rits met verschillende lagen

 

Cijfer: 8

 

NB. Ik heb gekozen voor stofknopen. Ik heb de binnenstof gebruikt voor de stofknopen, dat vond ik een leuk effect geven.

Waar moet je op letten?

Laat ik beginnen met te zeggen dat de omschrijving bij dit patroon extreem goed is. Daar komt ook mijn cijfer 8 vandaan. Alles wordt enorm duidelijk uitgelegd in het prachtige boekje dat erbij geleverd wordt (beschrijving in het Nederlands en Engels). Ik heb er nieuwe technieken door geleerd, en door de duidelijke omschrijving kan je ook met wat minder ervaring vol vertrouwen aan de slag. Tot op zekere hoogte.

Blinde rits

Ik had nog nooit met een blinde rits gewerkt. De uitleg in de werkbeschrijving is heel duidelijk, dus de basis ging goed.  Ook het blinderitsvoetje is een geweldige uitvinding. Ik voelde me heel stoer bij stap 1. Ik kan dit! Maar. Dan stap 2 bij het bevestigen van de rits. In het patroon staat dat je bij het bevestigen van de rits (als je de binnenstof aan de buitenstof vast gaat naaien met de rits ertussen) IETS naar rechts moet naaien. Aangezien een blinde ritsvoet de rits begeleidt, had ik geen idee hoe je dat moest doen, “iets naar rechts naaien”.  Resultaat: Ik heb links en rechts de rits 4 keer uit moeten halen omdat ik de rits niet open kreeg.

Hulp

Uiteindelijk via intagram hulp gevraagd bij de ontwerper van het patroon. Daarvan kreeg ik DE tip: je naald een stukje naar rechts zetten. Bij mij kan dat door de steekbreedte (die je normaal gebruikt bij de zigzagsteek) groter te zetten. Ik heb ‘m uiteindelijk tussen de 2 en 3 gezet, toen was het goed. En het euvel was daarmee opgelost. Het had me veel frustratie gescheeld als dat in het boekje erbij stond. Het zal wel door mijn onervarenheid komen dat ik hier zelf niet opgekomen was haha. Omdat je met de wattine werkt, was het uithalen echt strontvervelend. De frustratiefactor was dus soms hoog, en ik moet eerlijk zeggen dat ik het daardoor een paar keer in de hoek heb gegooid. Maar de aanhouder wint, en het resultaat is superleuk!

Verder is het simpel: het boekje volgen, en voilà!