Ga naar de inhoud

Pattern review: Minikrea babytruitje

Patroon: Minikrea Babytruitje

Ik heb altijd een speciale band met dit patroon omdat dit het eerste was waar ik voor mij ‘out of de box’ naaide. Voorheen had ik alle patronen ooit eens gemaakt op een workshop of op de naailes bij Ansje Handmade. Bij dit patroon ging ik zelf aan de slag, zonder les. En het fijne van minikrea is: Dat lukt gewoon! Trots dat ik was!
Toch is het wel fijn om wat tips te hebben, zodat je het wiel niet zelf uit hoeft te vinden. Dit patroon wordt geleverd bij het patroon voor het broekje met voetjes, waar ik ook enorm fan van ben! Voor onze jongste dochter heb ik met dit patroon haar eerste pakje gemaakt. Dat vergeet je natuurlijk nooit.

Bij het patroon zit een Deense, Duitse en Engelse werkbeschrijving, en je hebt verschillende varianten op het patroon. Hieronder zie je de lange en de korte mouw van het babytruitje.

NB. De hals van dit truitje valt wat nauw.
Materialen
  • Rekbare stof (tricot, hoeveelheid afhankelijk van de maat, webshop: Ansje Handmade).
  • Drukknoopjes en drukknooppen-/tang (ook verkrijgbaar bij Ansje Handmade).

Kosten
€10 (Bij Ansje Handmade)

 

Naaitijd
3 uur (excl. stofknippen)

 

Moeilijkheidsgraad
2 sterren *** (van de 5 *****)

 

Cijfer: 8

 

 

Waar moet je op letten? Wat tips.

Er zijn een aantal dingen die ik bij het gebruiken van dit patroon anders heb gedaan. Allereerst staat er in het patroon dat je bij het beleg (voor en achter) maar 1 cm naadtoeslag hoeft bij te knippen aan alle kanten. Ik knip aan de onderkant 3 cm bij! Anders houdt het beleg zo snel op, waardoor het beleg achter niet geheel wordt bedekt door de hals aan de voorkant, en dat vind ik niet mooi. Dan komt het gelockte stiksel boven het voorpand uit.

Daarnaast heb ik de les geleerd om, als je je het beleg vastnaait aan het voor- en achterpand, de naaimachine te gebruiken, in plaats van de lockmachine (de machine die ik eigenlijk altijd als eerste pak). Dat geeft een mooiere afwerking. Dus bij het bevestigen van het beleg aan het voor- en achterpand: naaien in plaats van locken!

Ik heb ook (maar dat doe ik altijd) het afwerken van de zomen achteraf gedaan, dus als het truitje al helemaal in elkaar zit. Bij deze werkbeschrijving (en wel meerdere die ik ben tegengekomen) doen ze dat voordat je het truitje in elkaar zet. Ik snap eigenlijk niet goed waarom, achteraf vind ik veel fijner.

Wat vond ik moeilijk?

Je moet al vrij snel in het begin 2 cm vanaf de hals het beleg doorstikken. Dat is een heel zichtbaar stuk stiksel, dus het is belangrijk dat dat netjes gebeurt. Als je gewoon langzaam en zorgvuldig stikt, is dat geen probleem.

Wat ik absoluut het engste vond: De mouwen erin zetten, in verband met de schouders (die dus uit twee losse delen bestaan). De eerste keer dat ik dit truitje maakte (de witte stof met de grijze druppels, stof van de ontwerper Story of Roo), heb ik een hele tijd gepuzzeld hoe dat nu moest. Je moet de schouders even aan elkaar rijgen, maar ik snapte niet goed waar, en hoe dan. Moest je voor- en achterpand op elkaar leggen, moest je de schouders van het achterpand al omvouwen? Moest je de stof (incl beleg) openvouwen? Ik heb het ontdekt, en ik heb hier voor het gemak wat foto’s toegevoegd van hoe het er tijdens het naaien uitziet. Mocht je nog vragen of toevoegingen hebben, mail dan gerust!

Reacties

  1. Je hebt het citroentruitje voor mijn kleine mannetje gemaakt. Het is echt een fijn (en volgens mij comfortabel) truitje, goed gemaakt! Die dubbele drukknopen zouden wat mij betreft overal in mogen zitten!
    De stof is van goede kwaliteit en we krijgen veel complimenten over het vrolijk zomerse printje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *